Gammelstads kyrkby

I lördags var det en maxad dag. Jag och Daniel till Gammelstads kyrkby där det var öppet hus. Vi gick runt i kyrkbyn, tittade på läderhantverk, lanthandlar och smedjor. Om jag har fattat  saken rätt så var kyrkbyn själva Luleå stad förr i världen, men i och med landhöjningen var staden tvungen att flytta närmare kusten. 1621 anlades Luleå i Gammelstad och 1649 flyttade den mot kusten. Detta för att sjöfarten skulle fungera bättre. Så nu har vi Luleå stad och Gammelstad! Kyrkbyn är alltså en massa små hus byggda runt stadens centrum, kyrkan. På en del av husen fanns nu små skyltar som vi gick runt och läste på och det var ganska intressant att läsa om vad olika byggnader hade haft för funktion. Kyrkan var öppen för dagen så vi var ju tvungna att titta in. Hjälp vilken kyrka! Den var väldigt fin innuti. Kyrkan invigdes troligtvis på slutet av 1400-talet, men har fått sin utsida omgjort dels på 1700-talet och dels under 1954. I kyrkan fanns en riktigt mäktig orgel. 55 stämmor, 4200 pipor - den största 6 m och den minsta 5 mm! :) Ganska läckert! Undrar hur den låter...

  

En kort promenad från kyrkbyn ligger Hägnans friluftsmuseum. Där fanns ett litet café, en lanthandel och en barnstuga som var öppen. Vi fastnade vid fårhagen en liten stund. Mycket söta får!




Jag måste bara få fråga lite om någon vet något om dessa små halvförfallna hus som man kan se på åkrar lite här och där. Jag har sett en massa på bussresorna hit upp till Luleå. Jag bara undrar varför de är byggda som de är. Finns det nån smart funktionell vits med det? Om du vet vad det är för typ av hus och vad de används till så berätta!!!



När tittat klart på fåren gick vi tillbaka till kyrkbyn för att äta lunch på Kyrkbyns kök. Om ni är i närheten så måste nu gå dit! Hur fint ställe som helst och så fort vi kom innanför dörren blev vi visade till ett bord och fick börja med sallad och bröd i väntan på maten som inte dröjde så länge faktiskt. De hade två rätter att välja på och vi valde att äta "helstekt oxfilé med sidfläskfylld grillad vit paprika, potatispuré smaksatt med vit tryffel samt en dijonvinägersky". Inte illa va? Det var riktigt gott och dessutom inte farligt dyrt. 89 kr! Under tiden vi åt kom kyparen/servitören och frågade hur det smakade och allmänt kollade läget. Sen blev det kaffe på maten, åtminstone för halva vårt gäng. Jag doppade en sockerbit i kaffet och åt upp. Det gick rätt bra, men jag vägrade ta en klunk kaffe bara som det var.

image37


När vi ätit gick vi in till själva Gammelstan, som ligger på gångavstånd från kyrkbyn, för att bada. Skönt var det! Speciellt bubbelpoolen! :) Efter badet gick vi vidare mot storhedens köpcentrum för att äta, men diverse omständigheter som busstider och matkö gjorde att vi tog bussen till stan och åt på McDonalds istället. Man kan ju inte äta fint två gånger på samma dag!

På kvällen var vi till norrbottensteatern tillsammans med Sussy och tittade på "Krymplingen på Inishmaan". En teaterkomedi som var riktigt kul! Det är inte alla dagar man är på teater så det var en kul upplevelse!

Sammanfattningsvis en riktigt bra dag!

Kommentarer
Postat av: Linda

jag tror att de där småhusen var till som förråd till typ hö eller annan mat. Det har väl gått djur där en gång i tiden kanske, å då kunde man ha hö där under tak så det inte blev förstört. Kanske inte gäller alla "smålador", men en del iaf :)

2007-10-06 @ 12:39:02
URL: http://lindaaronsson.blogg.se
Postat av: Maria

Det är mycket troligt, men varför, jag undrar verkligen varför väggarna lutar utåt! Är det bara så att huset har förfallit eller finns det nån finurlig baktanke till formen på huset?

2007-10-06 @ 18:22:50
URL: http://amason.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0