Adventstid

Nu har vi pyntat juligt här hemma.

 

Vi börjar med Kjelle som är vår toatomte. Han fick sig en luva och en rosett. Julfint värre!


Mer toapynt. Bröllopspresentsljusstake och tavla av M. Åström, en lokal talang.



Härmade mamma och lade kulor på ett fat för att få lite glitter.



Även nästa bild är bröllopspresenter. Jag provtände ikväll och det blev kanonmysigt!



Tomtarna samlade vi på ett ställe...



... och änglarna på ett annat.



Gjorde mitt första egna jularrangemang och blev riktigt nöjd!

'

Så här blev spetsarna jag stärkte, en snöflinga i fönstret och glaskula som D blåst!


Lite allt möjligt...

D spelar jullåtar och jag tänker att jag nog ska plantera de inköptahyacinterna imorgon. Måste nog plocka lite mossa att dekorera med också. Fast det känns inte som ett särskillt betungande måste... Ska plantera om vår enorma garderobsblomma också. Den tippar snart om den inte får något stabilt stöd.

Var i stan igår och besiktade bilen. Det gick bra... typ. Det blev ett litet äventyr, en väckt pappa och jag lärde mig hur man kollar olja på bilen samt var servooljelocket sitter. :) Blev lite imponerad av bilprovningen. Det var som en liten tomteverkstad. Allt gick som på löpande band, gubbarna utförde de olika momenten likadant allihopa.. som om de var små robotar som gick runt. Bilarna kördes fram en bit, hissades upp, ner, upp fram, ner fram, upp bak, ner bak, snurr på hjulen... Tja, ni som har besiktat bilen vet vad jag pratar om. Jag tyckte det var coolt!

Passade även på att klippa mig på stan, men i ren protest tänker jag inte lägga ut nån bild. För jag ser tydligen inte så annorlunda ut, trots att det är tp 15 cm kortare... Och jag som tyckte jag hade gjort en stor förändring, jo tjena! Men det ÄR kortare. Mycket kortare. Speciellt bakifrån...

Ok, nu har jag fått skriva av mig lite, tror det blir en promenad, jag måste ha luft!

Uppdatering med recept

Ja, nu finns det eftertraktade receptet nedskrivet. Rulla ner lite på sidan så hittar du nog! Har för övrigt jobbat idag och nu har mannen kommit hem från innebandymatch och titt på hockey. Jag har gjort chokladbollar, tre varianter (rullade i kokos/pärlsocker/kakao) och planerar lite mys med tända ljus framför robinson. Han vet inget än, mannen min... Jag sitter vid hans jobbdator och han sitter mitt emot med kyrkans nya dator. Snyggingen min.

Lindas egen lista

Svägran har konstruerat en lista och jag ska försöka mig på den.. tycker det verkar lite svårt men vi får väl se. Det handlar om "Fyra saker som bara är så typiskt dej, på fyra olika platser."

Bilen:
1. Alltid musik på. Flippar mellan radiokanaler och CD för att hitta det bästa
2. Vrider ned volymen när jag gör avancerade grejer med bilen.. typ kör inne i stan eller backar e.d.
3. Tar på mig bältet innan jag kör iväg (till skillnad från vissa andra jag känner...)
4. Kör jag jobbbil brukar jag hålla koll på den roliga bränsleförbrukningsmätaren och försöka köra eco

Köket:
1. Låta brev och tidningar ligga framme på köksbordet jättelänge innan de slängs eller bärs bort
2. Om jag hinner diskar jag bort efter matlagningen innan vi äter så man slipper det efteråt
3. Göra matsedel som jag inte följer (snor den här frasen från svägran... igår stod det skinksås och pasta, det blev skink- och potatisgratäng Idag står det pannkaka, men jag funderar på köttsoppa...)
4. Blir sugen på något och går och öppnar alla skåp för att se om det finns något gott. Stänger alla skåp och inser att det inte finns något alls... går en vända till med samma fruktlösa resultat... ger upp.

På stan:
1. Blir less efter en timme
2. Om jag t.ex. ska ha ett par byxor så går jag in i en butik, står på ett ställe och tittar mig omkring och ser att "här finns det minsann inget för mig" utan att ha egentligen ha kollat alls
3. Hittar något fint men blir för snål och tänker att jag nog klarar mig utan den där prylen
4. Bli lite för hungrig innan jag fikar/äter (om jag går själv på stan)

Hos mamma/pappa:
1. Hänga jackan på den enda krok som finns och inte på alla tio galgar som finns
2. Ta en runda i huset för att se om det hänt något, har varit så mycket renovering på sistone. Om inte renovering så har säkert mamma pyntat nytt någonstans
3. Prata i mun med mamma. Hon pratar om en sak och jag om en annan sak, samtidigt, bara för att vi har så mycket att berätta för varandra
4. Sitta på kökssoffan innan och efter maten och överblicka köket och vad som händer

Det här var faktiskt klurigt... Tycker ni att det verkar stämma? Testa att göra listan själv!
lltid musik på, flippar gärna mellan radiokanaler och CD för att hitta bra låtar
2. Vrider ned volymen på radion när jag kör i stan eller backar eller gör nåt annat avancerat ;)

Knäckebröd!

Jag låter så huslig när jag bloggar. Syr kuddar, odlar tomater, bakar bullar, kokar marmelad.... Men jag ligger i soffan framför tv:n också. Att fastna framför datorn är ju också lätt hänt. Hittills idag har jag faktiskt varit riktigt huslig. Skulle tro att gammelmormor hade varit stolt över mina färdigheter. :) På morgonen stärkte jag några virkade dukar som mamma hittade i ett skåp. Testade att stärka i måndags också, men det blev inte så bra så idag testade jag en ny variant. Vi får väl se hur det blir. Hade tänkt att de kunde hänga i fönstret som små snöflingor! Dessutom gjorde jag några små som skulle kunna bli granpynt... ja, om det nu blir nån gran.. men då finns det ju pynt i alla fall! :)

Sedan gjorde jag knäcke-deg och när den jäste tog jag en promenad i det ljuvliga grådassiga regnvädret för att plocka in löv och höstiga grejer till kvinnofrukosten på lördag. Ska fxa dukningen där med två duktiga tjejer! När jag kom tillbaka satte jag igång med bakningen. Tänka sig! Ett nytt recept och det blev bra på en gång! :) Hurra! Kolla vad fint! Nu ska jag fika. Egenbakat knäcke och ett glas mjölk. :) Mums!


Jag har fått lite surt för att jag inte skrev ut receptet här på bloggen.. och det är klart att jag borde ha förstått att det skulle bli så. Så nu tar jag mig i kragen och uppdaterar med receptet som kommer från Elisabeth Ekstrand Hemmingssons bok "Bjud glutenfritt - förrätter, huvudrätter, desserter och bröd". Jag vet inte hur det är med upphovsrätt och att skriva ut recept på nätet som någon annan gjort, men nu har jag ju angett källan och babblat lite extra om det.. Hoppas jag inte är olaglig nu! :)


Havreknäcke med lingon

 

50 g jäst
3 dl vatten
1 ½ dl koncentrerad lingondryck (typ Jokk) (man kan ta vanligt vatten istället)
½ dl olja
1 msk Fiberhusk
1 msk hel fänkål
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
4 dl havregryn
ca 6 dl (300g) grov glutenfri mjölmix
4-4½ dl (240-270g) fin glutenfri mjölmix

 

- Smula jäst och lös upp den i kallt vatten, lingondryck och olja. Tillsätt fiberhusk, stött fänkål, hjorthornssalt, salt och havregryn. Låt svälla 10 min.
- Blanda ned det grova mjölet och arbeta degen kraftigt. Tillsätt resten av mjölet i små portioner, tills degen får en slät och fin konsistens. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölad bakbänk och dela i 4 bitar, dela sen varje del i 8-10 bitar. Kavla varje bit till en rund, tunn kaka med kruskavel. Nagga och placera 4 kakor på samma bakpl.papper.
- värm den första plåten i ugnen tills den blir het. Ta ut och flytta över bakpl.pappret med de utkavlade kakorna.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader 6-8 min. Vänd kakorna efter ca 4 min. Fortsätt grädda på heta plåtar.
- Eftertorka gärna i avslagen ugn med luckan på glänt. Låt sedan svalna på galler.

 

Ja, det var typ receptet. Jag har inte skrivit att man kan grädda i varmluftsugn, men det kan man... tydligen. Jag tog nästan inget fint mjöl för degen var redan så hård när jag blandat i allt grovt mjöl. För att vara en GF deg gick det hur lätt som helst att jobba med den. skönt! Och jag hade ingen lingondryck, men det blev gott ändå! Tja.. något mer? Det fanns önskemål om att omvandla till glutenhaltigt bröd.. Skulle föreslå att man väger mjölet och blandar lite grovt och ljust mjöl. Fiberhusken kan uteslutas eftersom den egentligen bara har som funktion att göra den GF:a degen mer lätthanterlig. Annars kan man nog söka på knäckebröd i "vår kokbok", "rutiga kokboken", "stora kokboken" eller vad det nu finns för tjocka husmorskokböcker som innehåller ALLT... Lycka till!


RSS 2.0