Måndagsspänning!

Jo, här händer det grejer. Först ringer pappa och berättar om en liten incident hemma. Ajdå, ojdå!
Under tiden vi pratar börjar det pipa lite konstigt... som på lite distans, inte så högt, men ändå ihärdigt liksom... Brandlarmet? Jag öppnade dörren och jo, brandlarmet!! Jaha, vad är nu detta? På med skorna, jackan i handen och ut genom nödutgången, med pappa i luren. Det verkar otroligt lugnt i hela huset. Några fler kommer ut och passar på att röka. Några kommer ut lite slött efter en stund när de har upptäckt att brandlarmet ljuder... de hade haft musik och inte hört på en gång. (Bra brandlarm? Som om man skulle vakna av det mitt i natten?)

Ja, till slut kom brandmännen och då hade ryktet spridit sig att det bara var en välgrillad kyckling och inte eld... Brandisarna gick runt huset ett varv och sa sedan att vi kunde gå in om vi ville. Efter ett tag lyckades de stänga av oljudet och plötsligt så var spänningen över. Alla kunde återgå till sitt studentkorridorsliv och fortsätta sin helt normala måndagskväll.
Inspirerad av...

... diverse bloggar jag läser. Här kommer en lista. Fyll i den själv om du inte redan gjort det!
Reglerna är att bara använda ETT ord för att svara. Jag måste säga att det var lite svårt.

1.Din mobiltelefon? Tillräcklig
2. Din (o-)äkta hälft? Danne
3. Ditt hår? Platt
4. Din mamma? Snäll
5. Din pappa? Omtänksam
6. Det bästa du vet? theRealGroupkonserter
7. Din dröm inatt? klassrumssituation
8. Din dröm/ditt mål? Himlen
9. Rummet du är i? Studentliv
10. Din hobby? Pyssla
11. Din skräck? Spindlar
12. Vill du vara om 6 år? Livsglad
13. Var du igår kväll? Trött!
14. Vad du inte är? Lättväckt
15. En sak du önskar dig? Pianotalang
16. Var du växte upp? Husum
17. Det sista du gjorde? Surfade
18. Dina kläder? Vardags
19. Din TV? Ingen
20. Ditt/dina husdjur? Blomfluga
21. Din dator? Ihopplockad
22. Ditt humör? Jämnt
23. Saknar någon? Danielminvän
24. Din bil? Framtiden
25. Något du inte har på dig? Skinnbyxor
26. Favoritaffär? Cubus
27. Din sommar? Avslappnande
28. Älskar någon? Ja!
29. Favoritfärg? Svårt...
30. När skrattade du senast? Idag
31. När grät du senast? Igår
32. Hur växte du upp? Obekymrat
33. Överst på din önskelista? Pluggentusiasm

Ha en skön kväll!

Höstdagjämning


Jag läste i almanackan att det är höstdagjämning idag. Dagen till ära bjuder jag på två höstiga bilder från förra lördagens fotorunda.

Sy och sticka.

Nu bombarderar jag er med nya inlägg. Inspirerad av svägerskans konstnärsinlägg tänkte jag också få visa lite alster. Desutom hoppas jag att jag kanske kan sporra svägran till att färdigställa vantarna som såg ut att blir superfina! Jag vill se mer av dina brunvita vantar!! Avancerat att sticka randigt! Heja på!

Ett par "tussar"/"tossor" att värma fötterna i. Det blev dock lite för stora, men jag gillar rutmönstret. Det syns inte så bra, men knapparna har olika färg, en grön och en brun.


Vantar som jag, med experthjälp från Ulla, har stickat. Nu håller jag på med den andra tussen. Muntligt mönster från mormor A-G N + lite eget test.


Började på denna tunika i september -07. Jag tycker den är ganska fin men den är inte klar än. Halsringningen är hemsk i ryggen och den behöver fållas både i ärm och nederkant. Jah funderar dock på att kapa den röda "bystdelen" precis nedanför V-et och sy på hängslen. Det kan väl bli bra? Törs man använda den här bland folk? Egentligen var

Cykelsemester på Gotland

Här kommer den äntligen! Berättelsen om hur vi hade det på Gotland. Eftersom det finns ca 300 bilder så kände jag mig tvungen att begränsa mig lite. Därför har jag valt ut två bilder från varje dag. Håll till godo! Och som jag redan nämnt så finns fler bilder att se på Daniels hemsida, dane.mine.nu. Det är han som har dagboken vi skrev under resan så jag har inte stenkoll på vad alla ställen heter osv...

Dag ett - 13/8
Denna dag flög vi alltså till Sthlm, tog bussen in till Centralstationen och lämnade in våra väskor där. Sedan blev det en liten tur på stan och lite käk innan det var dags att ta bussen till färjan. Vi ankom till Visby hamn ca 19.30 efter en slitig båttur. D hade ont i huvudet och min mage var inte i form... Båda var som två döingar... Väl i land såg vi cykeluthyrningsstället och vandrarhemmet från färjeterminalen. Så vi traskade med våra väskor till vandrarhemmet och var glada över att det inte var så långt att gå. När vi checkat in i vår cell (som egentligen var ett hus på baksidan av själva fängelset) så var vi ganska hungriga. Vi tänkte att det skulle gå att hitta en affär som var öppen men icke sa nicke. Det blev restaurangmat och det var ju inte så tokigt det heller! Sedan masade vi oss "hemåt" och ramlade i säng ganska snabbt.

Uppe: På en parkbänk i Sthlm, i väntan på båtbuss.
Nere: Visby fängelse/vandrarhem där vi sov första natten.

Dag två - 14/8
Vaknade full av förväntan på dagen. Åt frukost (GF musli och bröd!!) på fängelset och begav oss för att hämta ut cyklarna från de-inte-allra-trevligaste uthyrarna. Slängde ner väskorna i kärran och trampade mot närmsta affär för att fylla på matförrådet med t.ex. bullens pilsnerkorv, nudlar, varma koppen, knäckebröd, skinkost och annat livsnödvändigt.
NU BÖRJADE VI PÅ RIKTIGT!
Glada i hågen trampade vi söderut. I motvind. Vi tänkte att det var en blåsig ö och hoppades att alla dagar inte skulle vara lika blåsiga. Det var inte så kul att stoppas av vinden på sin färd framåt. Inte heller att kastas en decimeter i sidled... Efter några km och några småstopp var vi framme vid Tofta strand där det blev middag. Mums! Gick även ner till vattnet och konstaterade att det fanns några badare i vattnet. Första natten tältade vi i Klintehamn. Där fick vi höra en gratiskonsert genom skogen och sedan sov vi gott.

Uppe: Vid Tofta strand. Otroligt blåsigt. Notera hur kläderna ligger slickade mot min framsida och fladdrar där bak.
Nere: Delar av vårt skafferi. Nudlar, paprika, frystorkad mat, konservmat, skinkost, hallonsylt. Vad som inte syns är torrmjölk, knäckebröd och musli som var vår standardfrukost.

Dag tre - 15/8
Vi fortsatte trampa söderut mot Sandhamn och Ekstakusten. På väg dit gjorde vi ett stopp hos en dam som jag träffade under min praktik i Gällivare. Hon bodde i en gammal kyrka/kapell. Ganska läckert! Vi fick även veta under dagen att gårdagens blåsväder var utöver det vanliga vilket lugnade oss lite. Ekstakusten sedan var mysig! Man cyklade nära vattnet så man kunde se Karlsöarna mest hela tiden. En sak som var lite speciell var att alla träd, mest tallar, växte längs med marken eftersom vinden hade piskat så hårt mot land. När vi cyklade genom Ekstakustens naturreservat så kom vi in i en hage som avgränsades med färistar. Där gick kossorna lösa på vägen och vi såg en massa får. Vi stannade även och pratade med några andra kossor som var bakom staket. Trevligt gäng! :) Ja, sedan var ju den stora frågan var vi skulle bo. Det var det återkommande problemet under resan. Tält eller inte? Blir det regn? Hur långt ska vi cykla? Hur långt ska vi hinna imorgon??? Tja, den här dagen hamnade vi på ett vandrarhem där vi träffade ett par Bodensare med barnbarn. Helt okej att vakna upp och höra får som bräker utanför fönstret. Vårt hus utgjorde nämligen en del av deras hage. :) Men det hör ju till nästa dag!!

Uppe: Kvarn belägen efter den vackra Ekstakusten. I bakgrunden ser man lilla Karlsö.
Nere: Ett får som vi stannade och pratade med. Detta var bakom staket i motsats till kossorna som stod precis bredvid, och på, vägen.

Dag fyra - 16/8
Den här dagen gjorde vi nog vår längsta cykling. Målet var att komma till andra sidan ön, till Ljugarn. Regnet hängde i luften och vi trampade på efter de platta vägarna med oändliga raksträckor. På väg österut stannade vi vid (minst) en kyrka och passade på att äta på den lilla orten. Och vilken mat! Vår inställning när vi letade matställe var typ: "vi ser väl vad vi hittar. Något måste vi ju äta, man vet ju inte när det blir lämpligt att stanna nästa gång..." Otippat att vi skulle få äta så gott. Tur att vi stannade där. Synd bara att jag inte minns vad ställena heter. Fråga D om ni vill veta! :) Det hette eventuellt Ekhagens pensionat. När vi väl nådde Ljugarn var frågan om vi skulle bo i tält (och regn?) för 100 :-, i stuga för 800:- eller möjligtvis vänta en och en halv timme på att receptionen skulle öppna på ett annat ställe... Hm.. Efter lite dividerande med allt sämre humör som resultat chansade vi och knackade på ett vanligt bostadshus som det stod "logi" på. Hurra! Där fick vi bo i en liten stuga på tomten! Vi gick runt lite i samhället och tittade på små museumsbyggnader med olika teman. Mestadels fiske-, båt- och hamnrelaterat. D värmde gulaschsoppa på stormköket när vi kom "hem" och vi skrattade och hade kul i stugan en stund innan vi kopplade loss cyklekärran och drog en sväng till Ljugarns strandcafé som hade sin sista öppna kväll denna kväll. Vi spanade in stranden, som verkade lovande i bättre väder, och tog lite suddiga kort på varandra i mörkret. Sedan bottenskrapade vi glassbyttorna för att känna att vi fick avsluta kvällen på caféet och mysa under filtar i skenet av oljelyktorna. Och ja, det var ganska romantiskt! :)

Uppe: En av alla kyrkor vi stannade till vid. Det finns otroligt många stenkyrkor på Gotland!
Nere: En härlig lunch jag åt på ett ställe där vi stannade till och hoppades att det skulle finnas något att äta. Helt otippat fick vi vackert upplagd mat, helt ensamma i restaurangen! Mysigt! Lägg märke till jordgubbarna i glaset!

Dag fem - 17/8
Tur att vi bodde under tak! Under morgonen/förmiddagen vräkte regnet ner. Vi satt i stugan och flummade lite. Skrattade, spelade spel och busade. Vid tolv-ett-tiden var vi less på att sitta instängda så vi drog på oss regnställen och cyklade i duggregn till restaurang Bruna Dörren. När magarna var mätta cyklade vi norrut mot ett raukfält... mest för att ha sett lite rakukar. Den här dagen blev det inte så mycket gjort och sett utan vi höll ganska högt tempo till Sandhamn där vi tältade. Tack och lov hade det mesta regnet kommit under morgonen så vi behövde inte ha regnkläderna på oss under cykelturen. Nåväl. I Sandviken monterades tältet upp och vi tog en promenad längs stranden. Den är säkert väldigt fin i mitten på sommaren när det är lite mer turistsäsong. När vi gick efter stranden låg det drivor (jag skojar inte) med tång uppsköljt på sanden. Urk, vad det luktar illa! Efter promenaden blev det middag på stormköket. Sedan var det bara att diska bort, borsta tänderna osv. innan mörkret föll. D somnade som en sten och jag försökte hålla mig vaken för att lyssna på sommarpratarna men misslyckades.

Uppe: Raukfält strax norr om Ljugarn.
Nere: Tältet och cyklarna på en Sandvikens camping. Där fick D färska frallor till frukost. Lyx!

Dag sex - 18/8
Vi tog vägen mot Katthammarsvik. Där var det en aning dött men det blev vårt lunchställe i alla fall. Fiskrestaurang var även lunchställe för en busslast med tyskar som stod före oss i kön. När vi till slut kom fam till kassan förklarade mannen bakom att det nog skulle dröja en stund innan vi fick maten. Anledningen var att han jobbade där själv idag. Båda hans två medarbetare var sjuka och han skulle inte få hjälp förrän om ett par timmar. Så kan de gå! Men D och jag höll oss sysselsatta med att skriva vykort och räkna ut hur mycket pengar vi gjort av med under tiden som han lagade mat åt oss och tyskarna.

D hade hittat en sevärdhet på kartan som vi tog sikte på. Det var någon typ av fornborg där det fanns en utsiktsplats. Det blir kul tänkte vi! Dessutom innebar det att vi kom lite närmare Roma Kloster som var målet för nästa dag. Vi kom fram till stället och gick stigen upp till utkiket. Vad möter oss där om inte skylten du kan se på bilden nedan! Något snopet! Det var bara att traska ner igen och besviket mumsa i oss vårt mellanmål. Sedan var det dags att bestämma tältplats. Den här natten tänkte vi leva riktigt wildlife och tälta i det fria. Efter lite letande hittade vi en plats som D tyckte var mycket bra. Jag hade mina invändningar, men kunde i efterhand konstatera att det ändå blev lyckat. Det gäller att lita på varandra! :) Vi fick oss lite kvälls-/eftermiddagssol som vi avnjöt före middagen. Sedan blev det samma visa som dagen innan; att plocka ihop och få allt klart innan det blev mörkt. Innan det var dags att sova spelade vi Dot i skenet från ficklamporna.
Uppe: Typisk cykelväg om man inte höll sig efter asfaltsvägarna.
Nere: Denna syn mötte oss när vi tagit en extratur till en utsiktsplats. Snacka om besvikelse när utkikstornet var avstängt. Varför?? Jo, för att fortifikationsverket hade bestämt det!

Dag sju - 19/8
Den här morgonen vaknade D på fel sida och smittade mig under morgonen så vi var lite småputt båda två när vi packade ihop och trampade mot Roma. Där träffade vi en kille som varit statist i en van Veteren-film. En riktig pirat med lapp för ögat! Trevlig prick! Vid Roma klosterruin fanns det mycket att se. Framför allt konsthantverk av alla slag. D testade att blåsa glas och gjorde det riktigt bra. Hans tyska instruktör gav order om att "blåsa mer", "trycka hårdare" och "snurra fortare". Resultatet blev lysande! Glasklotet blev även (av misstag) provtappat i golvet och det höll! När vi tycktes vara färdiga på stället var både jag och D less. Lessheten hade inte gått ur helt och hållet sedan morgonen och vi tänkte, Nej, vi cyklar till Visby direkt! Egentligen var tanken att stanna en natt till någonstans innan vi kom till Visby men vi tyckte inte att det var någon mening med det. Mot Visby!!

Väl där hittade vi en camping... med tältförbud. Det blev en liten stuga där istället för att försöka hitta en annan tältplats. Vi åt middag och tog cyklarna längs strandpromenaden. Cyklarna parkerades och plötsligt hörde vi musik. Vi följde våra öron och kom till Almedalen där det var en storbandsorkester som spelade "fly me to the moon". Tyvärr var det sista låten, men ändå vackert! I stället för månen blev det sol för oss. Den höll på att gå ned bakom horisonten och vi försökte ta lite snygga kort på den och oss. Sedan vandrade vi runt innanför ringmuren en stund innan vi gick "hem".

Uppe: D testade att blåsa glas när vi var vid Roma kloster. Det färdiga resultatet blev grymt bra!
Nere: Efter en halvtråkig dag, på väg till, och i Roma, bestämde vi oss för att cykla hela vägen tillbaka till Visby. Där fick vi njuta av solnedgången vid strandpromenaden. Romantiskt? Men om!

Dag åtta - 20/8
Vaknade upp och var laddade för en dag i Visby. Vi gick till tyristbyrån för att hitta något kul att göra och hamnade på blågula tåget för en sightseeing. Efter det blev det glass på ett ställe med minst hundra olika smaker! Där gällde det att inte ha beslutsångest! Jag njöt av en glutenfri strut! Lyx! D körde på bägare. Sedan var vi på museum och tittade på gamla grejer. Runstenar med ristningar, stenar, fossiler, gamla skelett, kyrkohistoriska prylar och allt möjligt! Där fastnade vi ganska länge men till slut skrek våra magar efter mat och vi tog det långa benet före uppför backarna mot max. Mat!!! Åh, vad gott!! Därefter påbörjades vår vandring runt muren. Tänk vad faschinerande det är med muren! Många av tornen har en egen historia om vad de användes till och lika så portarna. Åk dit om ni gillar historia! Om ni inte gillar historia så åk ändå. Jag tyckte att det var spännande att läsa på de små infotavlorna trots att historia inte är favortiämnet om man säger så. På vår vandring började vi inse vår dåliga timing... Vi hade planerat att äta på något mysigt ställe den här kvällen. Nu var ju problemet att vi fortfarande var mätta efter hamburgarna. Hm... Vi fördrev tiden genom att irra runt lite mellan alla små gränder som finns men insåg att vi inte kunde vänta tills vi blev hungriga. Café tänkte vi, det blir bra! Inte mat, men ändå mysigt. Så vi irrade vidare på jakt efter café men hittade inte ett enda som hade öppet på kvällen. Galet! Det hela slutade med att vi hamnade på en restaurang, som stängde om ca en timma (eller var det en halv?), och tog var sin efterrätt. Sedan vandrade vi på trötta ben tillbaka til cyklarna och till stugan där det blev en natt till.

Uppe: Vi åkte med blågula tåget och fick oss en titt på muren från utsidan och från lite längre håll.
Nere: Solnedgång över hustaken i Visby.

Dag nio - 21/8
Sista dagen på Gotland och D's födelsedag. Han fick en sångtruddelutt och vi åt "tårta" efter frukosten. Sedan packade vi ihop alla saker och städade ur stugan. Tog all packning med oss till färjeterminalen och låste in väskorna där för att slippa släpa på dem under dagen. Lämnade sedan in cyklarna och den här gången var personalen lite trevligare. Efter det fortsatte vi vår rundvandring längs muren. När vi tittat klart på den gick vi i lite affärer, krukverkstad och glasblåseri innan vi åt fin födelsedagslunch som kompensation för gårdagskvällens dåliga planering. Det smakade mycket bra och vi tog det lugnt en stund innan det var dags att gå mot båten. Den gick vid halv fem (tror jag) och den här gången mådde D prima och jag bättre. Jag kände av lite sjösjuka så vi skrattade lite och sa att det var tur att det blev Gotland istället för kryssning i Kroatien som vi pratade om ett tag. :) Väl i land tog vi bussen till T-centralen och därifrån pendeltåget till Södertäljde för att få sova hos Camilla och Fredrik. Kul att få träffa dem och se hur de bodde. Vi kom dit rätt sent och åkte på förmiddagen så det blev en snabbvisit. Hemresan nästa dag (22/8) blev med Ybuss och vi var hemma ca 21. Totalt sett en mycket bra resa! Jag kan rekommendera cykling på Gotland!

Uppe: Fyller man år ska man få tårta. Har man ingen tårta går det nästan lika bra med en aprikoshalva vackert upplagd i en plastkåsa, toppad med plopp.
Nere: Adjö Gotland och Visby! Hoppas vi ses igen!

Morgonpromenadsväder.

I lördags var jag och en klasskompis, Emma ute och gick. Vädret var underbart, vi hittade en mysig stig och var ute i nästan en och en halv timme. Mycket skönt. Jag tänkte bjuda er på lite bilder i väntan på Gotlandsberättelsen. :) Den kommer, jag lovar!


När jag väntade på att Emma skulle ansluta från ett annat håll så upptäckte
 jag några tappra blommor som håll ut i septembervädret.


Bland annat några prästkragar som sjöng på sista versen.


Den ser lite förvirrad ut va? Det kanske inte är så konstigt om man är en kokt kräfta som har hamnat mitt på stigen. Undrar om kvällen före var lite väl rolig...


Vi hittade en vacker flugsvamp. Synd att de är giftiga, annars hade jag velat smaka bara för den vackra färgens skull!


Utsikt från bron över till Björkskatan. Stigen vi tog gick längs strandlinjen.


Dessa vackra smörblommor fick bli ett vackert stilleben på mitt köksbord tillsammans med ett ljusfat (jag bytte ut ljusen Marie, tyckte att det passade bättre med ett vitt ljus till den blå vasen).

Jag lever och det regnar ute.

Ja, det är väl ungefär vad jag vill säga. Jag sitter nu i Luleå i mitt lilla studentrum och repeterar lite undersökningsmetoder och kom just på att jag var tvungen att skriva ett mail så jag startade datorn. Risken är stor att fastna här framför skärmen, men jag ville bara skriva lite kort att vi är hemma från...

...det knackade just på dörren och där stod ett par karlar med var sin bibel, den heliga skrift... Det är väl Jehovas vittnen va? De hade en liten bok om bibeln där man kunde slå upp lite olika ämnen i. Frågade vad jag trodde om framtiden... Jag sa att jag gått bibelskola ett år och att jag hade funderat en del på de där frågorna men att det såklart alltid finns mer att lära sig.... De ville att jag skulle ta boken men jag sa att det kanske var någon annan som behövde den bättre... Var det dumt gjort? Ja, det är gjort i alla fall. Det är de första dörrknackarna jag stött på! :) Kul ändå!

... ja, men åter till vad jag höll på skriva. Vi är hemma från Gotland sedan ett par veckor och jag vet att det är minst en som är nyfiken på bilder och berättelser och det kommer väl när jag har hittat lite inspiration. Jag vet bara inte var jag lagt bort den.. Någon som sett den? Man kan om man vill gå in på Daniels hemsida och titta i hans bildgalleri. Där finns några bilder.

Annars är det bra. Nu ska jag skriva det där mailet som jag faktiskt startade datorn för att göra...

Lev och må!

RSS 2.0