Blod och kräk och allmänt frid och fröjd!

Jojo. Nu har det gått tre dagar på praktiken och det är ungefär hur intressant som helst! Verkligen! Jag och Elin faschineras hela tiden över vår handledare som är så duktig på det hon gör och vi blir överlyckliga över att få flytta på sängar och stolar. Typ.. :) Då känns det ju som att vi får vara med i alla fall även om vi inte kan göra så mycket. Idag kom även en varning om misstankar på kräksjuka på vår avdelning... så nu är hygienrutinerna verkligen extra viktiga! Sprit och förkläden är A och O!

Blod har det också varit idag. Jo, idag var första blodgivningen för mig och det gick bra. Det var världens snällaste som tog hand om mig . Hon såg att jag var lite nervös eftersom det var första gången och var så omtänksam! Väldigt uppskattat! Synd att jag inte sa det till henne. Det var ju dagens tabbe... När jag satte mig upp efteråt kände jag mig lite trött men jag undrar om det lika gärna kan ha berott på att jag legat en stund och kanske blivit lite dåsig av själva ryggläget. Jag blev inte yr eller nåt så det känns ju bra!

Annars är livet bra! Det känns kul med praktiken och jag känner att jag har tid att pyssla om jag vill. Jag ska få besök i helgen av minst två  underbara människor. Kanske blir det fler än dem. Det återstår att se! En annan trevlig sak är att jag snart ska äta middag. Det blir potatis och goda fetaostbiffar som Daniel gjort. :)

Sköt om dig du unika skapelse!

Första dagen på praktiken

Nu är den första dagen avslutad och jag har hunnit sy lite sicksack på mitt projekt också. :)
Dagen har gått väldigt sakta och det har varit hur mycket information som helst! Jag och Elin ska tillbringa de närmsta veckorna på ortopedavdelningen i alla fall och det känns spännande. Vår handledare, som verkar jättebra, berättade att vi nog kommer att stöta på människor med höftfrakturer, radiusfrakturer, de som har amputerat något etc. Blir ju hur spännande som helst!

Nu ska jag softa lite innan middagen.
Ha en najsig kväll!

Stången strejkar

16.30 Väntar på att spagettin ska koka färdigt så jag hinner äta innan jag ska iväg vid fem. Det blir nog lite stressigt eftersom jag började bråka med duschdraperistången. Jag tyckte att jag kunde hänga lite tvätt på den, precis som jag gjort många gånger förut. Den här gången var det bara så att Stången hade fått nog. Han vägrade att vara tvättlina och kastade sig i raseri rätt ner i golvet med duschdraperi och tvätt på! Jag försökte lirka med honom men han var bestämd och ville inte alls inta sin plats igen. Jag skruvade åt båda håll för att han skulle sitta bra, men nej! Just nu ligger han på golvet i badrummet och där får han ligga och tjura tills jag kommer hem igen. Då ska jag lirka lite mer med honom. Nu blir det mat lite snabbt. Jag måste hinna förbi Slemmis också och lämna tillbaka en film jag såg med Mikaela igår. "She's the man" hette den och jag kan varmt rekommendera den. Grymt rolig. Gillar man Freaky Friday så gillar man garanterat denna. Så lustig film. Vi satt och skrattade både högt och mycket! :)

19.45 Hemma igen. Nu blir det nog ytterligare lite pyssel. Eller kanske en film. Eller kanske både och. Jag har pysslat massa idag, men tyvärr kan jag inte skriva om mitt pågående pysselprojekt eftersom det är lite hemligt för en av er som läser bloggen. Spännande va? Förresten så måste jag ju ta tag i Stången... Han är ju lite nere för tillfället. Min stora fråga är bara; vilket håll ska man skruva åt? Om man tänker på en vattenkran så skruvar man väl motsols när man skruvar på vattnet och medsols när man stänger av. Och om man skruvar i en skruv så skruvar man väl medsols när man ska dra i den. Hur är det med duschstänger egentligen? Kan ingen bara rita ut lite pilar så att man vet åt vilket håll man ska skruva?

Jo, sen hade jag fått lite kommentarer på förra inlägget.
Jonas: tack för att du korrekturläser mina inlägg och påpekar felstavningar och räknefel. Det där med 10 kr/bulle. Det skulle vara 10kr/3 bullar. Vi räknade att det skulle komma ca 30 ungdomar på samlingen och då skulle de få 3 bullar var. Så om vi då tog 10 kr/person så skulle det med råge täcka kostnaden för ingredienserna. Då blev det bättre va? Titta här förrestan vad jag hittade i en tågtidning! Får jag göra reklam för ert företag här förresten? Eller är det typ olagligt? Jag menar det borde ju bara vara bra för er? Annars kan jag ju ta bort den. Eller så kan jag få betalt för att jag visar reklam här! :)
Linda: receptet är från hemmets journals hemsida;  http://www.hemmetsjournal.se/hj/Recipe.aspx?id=5605&RecipeID=3512


image120
Denna potatis ville sprida lite kärlek till mig förra terminen.
Nu sprider jag den vidare!


Pyssel och bak

Måste bara få lite smakråd. Har pysslat idag och det är såå kul!! Jag har alltså klätt in en konservburk i tyg och planterat lite vitlök där. Hoppas att den vill växa. I väntan på det tycker jag att burken blev ganska fin. Frågan är vad som är finast... när man ser skarven eller när den är gömd? Kom med åsikter!

Bild 1: utan skarven
Bild 2: med skarven
Bild 3: bättre bild på hur tyget ser ut

Igår bakade jag och Markus pizzabullar till ungdomssamlingen och det blev riktigt bra. På drygt två och en halv timma hade vi fixat ihop 90 stycken. Om man räknar lite så upptäcker man att det i snitt tar två minuter att baka en pizzabulle om man gör 90 stycken samtidigt. Det är rätt snabbt ändå. Två minuter för en bulle. Tänk om man bara skulle baka en endaste bulle. Då skulle det ta mer än en timme! Sen räknade Markus lite och kom fram till att om vi båda skulle få en lön på 150kr/timme skulle vi måsta ta 10 kronor för varje bulle om vi skulle sälja dem. Det täcker alltså arbetskostnaden. Sen måste man räkna på materialkostnad vilket i detta fall är 10 kr/bulle. Sen funderade vi lite på transportkostnader men kom fram till att de inte blev så stora eftersom jag cyklade och handlade ingredienserna och Markus cyklade med bullarna till kyrkan. Vi lärde oss väldigt mycket igår faktiskt: - om man ändå ska baka kan man lika gärna baka mycket på en gång. - det är inte så konstigt att det är dyrt att fika på caféer. - pizzabullar är gott! :)

Det var ganska kul känsla att baka just pizzabullar. Jag tror att jag vet hur det gick till när de kom till världen. Någon stod i sitt kök och tänkte baka bullar. Degen kavlades ut, men plötsligt tänkte Någon "äh, jag gör pizza istället" och började smeta på ketchup och skinka och ost mm. Sen kom en tanke igen. "Nej, jag gör bullar ändå" och började rulla ihop degen... Voila! En pizzabulle!
Just det. En kul grej till med baket. Vi hade ingen brödpensel att pensla på ägg med. Vi funderade ett tag på både tandborste och diskborste men till slut blev det händerna. Väldigt slibbigt, men också väldigt kul! :)

Jag skrev om kändispoäng igår. För att göra en lång historia lite kortare så var jag på återträff i Jönköping med min bibelklass. Hur kul som helst. Det var förra lördagen, för en vecka sen och söndagen efter träffade jag Daniel med bror i Stockholm för att åka norrut på kvällen. När vi väntade på arlanda express kom Britt Ekland och trampade förbi och såg jätteförvirrad ut. Hon frågade några om något men de verkade inte veta så hon gick vidare... bara någon meter från oss! Väl framme på arlanda gick vi igenom säkerhetskontrollen och vem kommer ut samtidigt som oss om inte Johan Rheborg! Han var jättegråhårig och såg glad ut! Hur många kändispoäng får man om man ser två kändisar på 40 minuter?

Nu ska jag minsann äta lite. Det var ett tag sen jag åt frukost...

I min vackra vita vintervärld.

Har just kommit hem nu. Gick hem från kyrkan och det var så vackert ute. Det har snöat en massa och det är snö överallt! Jag blir helt lycklig. Luleå är verkligen en fin stad på vintern. Speciellt när man kommer efter stora vägen och är på väg in mot centrum. Då har man vattnet på höger sida, eller som ikväll en mörk is, och framför sig ser man staden upplyst av alla ljus från affärer och fönster. Norrbottensteatern ligger också där vid vattnet och glittrar med sina lampor ut i mörkret. Ja, jag är ingen poet så jag tror inte att jag lyckas så bra med min beskrivning. Därför uppmanar jag er alla att komma hit!

Nej, nu ska jag inte sitta här längre. Klockan är faktiskt mycket och jag måste sova! Imorgon ska jag försöka ta lite bilder ute på snön. Då ska ni också få höra lite om kändispoäng jag skrapat ihop och om hur många pizzabullar man hinner göra i minuten! Håll i nattmössan för nu bär det iväg... mot sängen!

Varning för fula bilder! :)

Nej, nu orkar jag inte plugga mer... Jag borde egentligen göra det eftersom jag inte kan allt ordentligt, men nu får det bära eller brista!

Ska lägga ut en liten bild på mig så vem-det-nu-var-som-ville-se får se min frisyr. Det är nog inte så bra bild. Tagen av mig själv på mig själv och då blir det ju som det blir. Dessutom är håret skitigt och frisyren ingenting att visa upp, men det är från en av dagarna jag fick snälla kommentarer i alla fall!
 image110
                                            
image111Duger denna bild eller??   Här syns det att det är lite uppklippt och kortare bak än fram.

Skrev ju lite om praktiken förut... Det har varit ett evigt strul med allt som rör vår verksamhetsförlagda utbildning. Jag har försökt fixa plats på egen hand, men den försvann nog i något datasystem eller möjligtvis i en stressad lärares hjärna... Vi skulle ha fått veta platserna innan jul, men det var först idag vi fick veta på riktigt var vi hamnar till slut.... efter att vi har fått välja om platserna. Efter första valet var alla nöjda och glada, allt var typ frid och fröjd och vi var glada över att det äntligen var valt. Ingen hamnade i varken Kiruna eller Gällivare! Underbart! Idag var vi tvungna att välja om, eftersom vi hade fått välja på fel lista första gången. På den listan fanns platser med som egentligen inte skulle finnas där. Därför blev det omval idag och nu är verkligen inte alla nöjda. Klassen var nog sammantaget ett stort nervvrak när vi väntade på att få välja om. Det var desperation och panik och jag vet inte allt. Hur som helst så blev det för min del Sunderbyn första fem veckorna och Gällivare sjukhus nästa fem veckor. Det blir kanske bra när man väl är där, men nu är det piss (+ en massa andra fula ord som jag inte vill skriva)!
En annan knäpp grej med allt detta är att skolan har ett avtal med landstinget om att de ska fixa fram platser som täcker behovet. Tyvärr är det fortfarande en plats som fattas. En person har inte någon plats för andra perioden än. Det är verkligen dåligt!
Vi skrev en arg-lista idag om vår besvikelse över allt runt VFU:n som vi ska lämna till den ansvarige läraren bara för att göra något konkret. Jag ska nog skriva ett mail också och bara allmänt tala om att jag är besviken på hur allt har blivit.
image113
Fattar du inte att vi är arga eller?! Jag kanske ska gå in till hennes kontor och prata lite?

image112
Den här kanske är bättre? Blääääh!!
Titta noga! Har du någonsin skådat en sådan skönhet?
Tyvärr är hon inte singel. (Stackars honom kanske någon tänker? Haha!)

Känner du som jag att inlägget börjar spåra ur? Hmm... Jag ska nog kvälla nu så att jag är pigg och klar i hjärnan imorgon på tentan! Heja mig!

(Hmm, det blev konstigt med bilder och bildtexter. Är inget geni å datorer.. Ni får stå ut!)

Snart en praktiserande sjukgymnast... i Gällivare.

Ja, på sjukhuset i Gällivare och inte på en strokeenhet på gångavstånd!
Jag vill inte!

Dessutom blir det nog ingen vinter i år...
...snön regnar bort...
...och mina sockar är blöta.

Det här blev inte den bästa dagen i mitt liv.
På återskrivande.
/Butter

Snart en praktiserande sjukgymnast!

Vi har lottat praktikplatser nu! Jag ska vara på Sunderby sjukhus de första fem veckorna och på Luleå Rehabcenter nästa fem veckor. Det känns spännande och roligt! Den andra perioden blir det strokepatienter för hela slanten. Jag måste se till att jag inte hamnar på en strokeavdelning på sjukhuset, risken finns ju!

Jag har fått snälla kommentarer om mitt hår både i lördags och idag. Lite extra kul eftersom jag inte tyckte att det kändes så bra varken i lördags eller idag. Idag är det dessutom väldigt otvättat, men det är ju kul att det kan se bra ut ändå! :)

Nej, det blir inte mer skrivet för nu måste jag återgå till anteckningar, föreläsningsmaterial och kladdblocket!

På återskrivande och läsande!

Lampor, kalas, tankar, skola och lite mer!

Tänt var det här! Ja, nu är rummet ljust igen. Min taklampa hade gett upp. Inte en enda av tre glödlampor var hela och de jag hade i lådan var också trasiga när jag skulle byta. Typiskt! Men idag inhandlade jag nya lampor och det är ljuvligt!

Jag ska strax, strax iväg på kalas hos Sara. Jag lyssnar lite på Peps Perssons O'boy och väntar på följe till kalaset. Tänkte jag skulle hinna skriva lite först. Vi får väl se hur långt jag hinner innan det dyker upp någon... Men just! Jag måste leta fram lite pengar för presenten. Dröj! ... ... ... Ja, då var det gjort!

Ja, igår var det då examination. Känns grymt skönt att det är gjort nu! Hoppas bara att det gick bra. Jag tror att det kan ha gått vägen men är ändå lite osäker. Vi får väl se nästa fredag! Idag var jag på skolan också. Läste om sjukgymnastik för äldre, om demens, fall bland äldre och lite annat. Det gick ganska bra. Måste titta på det lite till bara. Pluggade lite psykiatri också. Oj, oj! Mycket att hålla koll på. Nu ska jag inte tänka så mycket, men om jag skulle göra det skulle jag förmodligen få lite panik över stortentan som väntar på torsdag. Men jag ska inte tänka så mycket på det. Ikväll ska jag på kalas och ha trevligt.
Jag läste bl.a. om anorexia och andra ätstörningar idag. Är det inte märkligt det där med vikt? Eller snarare dumt att det är så stor fixering vid vikt. Klart att det inte är hälsosamt att vara varken överviktig eller underviktig. Jag är inte den största människan här på vårt klot och det får jag höra kommentarer om ibland. Gärna i lite besvärat tonfall. "Äter du ordentligt?" "Du ser ut att ha gått ner i vikt." "Vad smal du är." Jag tycker inte att det är så kul med sådana kommentarer. Okej att jag är smal, men jag är inte underviktig. Man kan ju fråga sig vad normalvikt är och jag vet inte svaret, men om man skulle gå efter BMI (som kanske inte är det bästa måttet) så ligger jag inom "normalområdet". Visserligen i nedre delen, men hallå?! Jag är nöjd med min kropp. och det är inte så att jag håller på att försöka svälta mig själv. Det vore ju fruktansvärt! Jag mår bra, men jag tror att det är lika tråkigt att höra sådana kommentarer om man är smal som att få stirrande blickar eller kommentarer om man är tjock! Visst skulle det inte vara helt fel men något kilo till på min kropp men man blir ju knäpp om man ska gå och fundera på hur man ser ut jämt! "Varför får man inte bara vara som man är?" som the Real Group sjunger. Visst förstår jag att det bara är av ren omtanke som folk frågar och det är bra att människor som har problem med vikten får hjälp. Hmm... det blev visst lite storm i mig här, men jag ville bara väcka lite tankar.

Nu har jag kommit hem från kalaset. Jättetrevligt och vi fick äta god daimglasstårta som Saras klasskompis gjort. Lekte maffia gjorde vi också, jag var lekledare. Helt enkelt en skön kväll med goa människor!

En grej från idag bara. När jag satt i biblioteksfiket och pluggade kom en far och en dotter (jag gissar att det var så) och satte sig vid bordet bredvid. Pappan pratade engelska och dottern svenska. Det lät ganska roligt faktiskt! Hon åt en glass och efteråt var hon helt brun runt munnen. Söt tjej!!

Måste bara skriva en grej till... Måste och måste... Jag vill skriva en sak till och det är att jag åt en svingod efterrätt idag. Panna cotta med chokladsmak toppad med hackad mango. Ljuvligt!

Bara en sak till. Jag fyndade på La Redoute igår på deras onlinerea. En tröja, ett linne och en kofta för ca 350. Perfekt med tanke på att jag fick lite julklappspengar. Kanske blir något mer också. Vi får väl se om jag tar mig till stan en dag.

Nu mina vänner så väntar min bädd. Där blir det några timmars välbehövlig sömn!
Natti!

På menyn: hallonsyltsfil på en bädd av fjälrilar

Ja, det är vad som ligger i magen det! Jag brukar få besök av små fladdrande husdjur i magen så här lagom inför examinationer och tentor. Nu väntar en examination i morgon och sedan blir den följande veckan ett långt fladdrande för de små liven tror jag... Hua! Nej, men förhoppningsvis går det bra.

Jag är tillbaka i Lule som ni förstår. Gick bra att åka upp, sov nog mer än halva tiden. Mycket skönt. Blev lite sent kvällen innan uppresan eftersom det var svårt att slita sig från sällskapet. Jag ska förresten försöka sprida lite ljus mitt i denna tentaångest som börjat råda. För den intresserade kan jag berätta att det till och med brukar hållas tentaångestmässor här i kyrkan i dessa tider. Jag gör mitt för att lysa upp genom att lägga ut en bild på mitt ljusfat, nu dekorerat med spelkulor!Bild 1: lite sned bild, men här brinner ljusen i alla fall
Bild 2: konstig vinkel och lite suddigt, men jag tror att färgåtergivningen är bäst här.

Godnatt!

Jo, men just. Kanske att det blir en återträff med Liljeholmarna också!

Tänkvärt

image105

Det gäller att ha mod
att vara den man är.
Och att inte tappa modet
för att man är den man är.
-Salon Gahlin

Bilder

Ja, här kommer nu de bilder jag skrev om sist. Nu är även fjärde advent passé och likaså nyår. Jag har hunnit vara till Hemavan en vända och åkt några svängar med både bräda och längdskidor. Mycket trevligt! Snart väntar Luleå och tentor! Hurra! (eller inte...)

image91
Andra advent

image92
Tredje advent. Det ljuset tjuvstartade jag lite på faktiskt...

image96
Före jul hann blev det tunnbrödsbak i bagarstugan

Bagarna var jag, Daniel, hans mor och mormor.
Bild 1: Mormor och jag kavlar.
Bild 2&3: Härligt nygräddat bröd
Bild 4: Mormor instruerar Daniel hur det fungerar med ringelninga'. I bakgrunden synd mamma Ulla

RSS 2.0