Man är aldrig nöjd...

- Är det sol vill man ha moln.
- Är det moln vill man ha sol.
- Är det varmt vill man ha kallare.
- Har man lockigt hår önskar man att man hade rakt.
- Läser man en artikel och önskar att de kunde förkorta ett grymt långt uttryck så är man missnöjd när nästa artikel  drunknar i förkortningar...

Ja, det sista gällde mig just i detta nu. Jag läste en artikel förra veckan som handlade om ett "task-oriented progressive resistance strength training program". Så fort de ville förklara att det var detta "task-oriented progressive resistance strength training program" så skrev de ut hela ordraden. Bla bla bla, tänkte jag då. Snälla någon, skulle det inte vara möjligt att fixa till en lite smidig förkortning?? Tji fick jag nu när jag läser en annan artikel. Det är verkligen förkortningar hela, hela, hela tiden. Det är PT, PD, UPDRS, SIP, CWS, QOL, OT, och så vidare. Eller skulle jag ha skrivit osv.? Haha, sen att allt är på engelska gör det ju inte enklare heller. Ja, hjälp alltså!

Det där med att man aldrig är nöjd.... Jag vet inte hur det är med mig riktigt. Jag brukar anse mig själv som nöjd. Allmänt nöjd alltså. Tyvärr tror jag att jag kan vara lite gnällig ibland, men jag försöker att inte vara det. Jag vet en riktig gnällspik som klagar på det mesta. Jag blir nästan förvånad över hur man kan vara så negativ till allt! Det är väl bara så att man är olika!


Här ska ni få se en bild på min middag. Det ser godare ut än det var. Det var lite för starkt, men med mycket ris var det gott. Dessutom kändes det nyttigt med alla grönsaker! :) Visst ser det lite gott ut? Jag hittade en kryddmix på ica som verkade bra!Nu ska jag läsa klart artikeln. Låter kanske tråkigt på en fredagkväll, men jag kände inte för att fara på ungdomssamling ikväll. Dessutom är artikeln inte så farligt trist. Jag tycker till och med att det är lite spännande! :)  Jag var till stan på eftermiddagen och köpte några klappar. Tre stycken klara och två halvklara nu! Skönt att börja nu så att det inte blir sådan tokpanik när det börjar närma sig på riktigt. I alla fall så kände jag inte för att åka in till stan igen ikväll. Det kändes ganska skönt att bara få vara hemma och det är det!

Kram på er alla som läser! Ni är en tapper skara! :) Trevligt att ni vill läsa mitt svammel! :)

Film!

Nu finns det en film på vårt pepparkaksgransbygge! Klicka här så får du se en del av hur bygget gick till. Du kan även hitta den på Daniels hemsida. Det var det! Nu ska jag snart sova. Skriver mer en annan dag.

Projekt pepparkaka -del 4

Dagens framsteg: allt är klart!
Dagens baksteg: kristyren blev till en början för lös, ett fönster lossnade.

Allt har förflutit ganska bra idag. Vår pepparkaksgran är färdig och vi är mycket nöjda! Kul grej att pyssla med, kan verkligen rekommenderas!! Det var rätt pillrigt att få alla godisar och all kristyr på plats utan att förstöra något annat. Det var klurigt att få bra grepp när man var tvungen att vända på skapelsen. Tur att vi var två! Nu ska ni få lite bilder!!


kristyr och godis sätts på plats

arbetet fortsätter.. ni ser att det är lite klurigt att veta var man ska hålla för att inte förstöra något

test med lampa

på plats i snön!

granen i mörkerskrud

Visst blev det bra!?
Fett nöjda!

Projekt pepparkaka -del 3

Dagens framsteg: Alla sektioner är ihoplimmade och fönstren är på plats.
Dagens baksteg: Fönstren "krullade" sig lite. Vi var tvungna att hålla till på köksbänken istället för på bordet eftersom limmet stelnade för fort om man inte hade det på plattan.
Morgondagens planer: Limma ihop alla sektioner, "klä" granen (=dekorera med kristyr o.d.)


limkonstruktion

montering

fönsterinstallation

Projekt pepparkaka -del 2

Dagens framsteg: Mallarna blev fint utskurna ur prima flingpaketskartong. Alla bitar är utskurna i pepparkaksdeg och gräddade.
Dagens baksteg: Degen var hårdare än förväntat vilket gjorde den svårarbetad. Med lite extra margarin gick det bra! Ja... eller det funkade i alla fall. Ett annat baksteg var att vi råkade göra alla sidor med fönster vilket vi inte tänkt. Det var bara att göra om och att göra rätt!
Morgondagens planer: Limma!!


här har ni bitarna, före och efter ugnen

Projekt pepparkaka -del 1

Arbetsnamn: projekt pepparkaka
Idé: kom till i söndags som en stilla undran från Daniel. "Ska vi göra ett pepparkakshus?"
Starttid: 21/11 -07 ca. 21.00
Dagens framsteg: Skiss är gjord. Vi kom fram till en bra modell på vår byggnation. Orginalritningen är i princip klar. Pepparkaksdegen är blandag och klar.
Dagens baksteg: Det enda bakade idag är degen... det mesta har förflutit bra. Lite problem dock med fönstrens placering och storlek.
Morgondagens planer: Överföra orginalritningen till stadigare papp. Skära ut alla bitar och grädda dem.

skisser


ingredienser: till vänster socker, sirap och smör, till höger mjöl och kryddor


degen blandas ihop. har man inte en hushållsassistent är det fingrarna som gäller

Rast och ro

Har en liten rast nu och tänkte jag skulle skriva ett par rader eller vad jag nu hinner få ihop. Jag har varit hemma i helgen och det har verkligen varit hur mysigt som helst. Jag har hunnit träffa massa människor jag tycker om. Ätit god mat har jag gjort, varit och lyssnat på konsert med en kör som heter.... one for all?? Nej, jag vet inte vad den heter, men något med one eller all tror jag att det var i alla fall. De var grymma!!!
Ja, det har helt enkelt varit en finfin helg men nu måste jag gå tillbaka till min lektion!

Frid!


En extra prick!

Jag pratade nyss med min bror. Han är bäst!! :) Alltid lika kul att prata, när vi väl gör det... dumt att det inte blir oftare... Han hade varit hälvvägs till mig idag... inte illa! :)

Normalt sett har jag två födelsemärken i vardera armveck. Idag fick jag en extra prick där, åtminstone tillfälligt. Jag och fyra klasskompisar var till blodgivningscentralen för att se om vi får lämna blod. Ett stick i fingret och ett i armvecket blev det och jag tyckte faktiskt att det i fingret gjorde mer ont! Sen förlorade jag kampen om bästa Hb-värde... :( Det blev en liten inbördes tävlan mellan oss tjejer och jag hade sämst :( Lyckligtvis var det tillräckligt bra i alla fall! Minsta värde var 125 och jag hade 134 så det dög ju! Vad är det för enhet man mäter Hb i? någonting/liter? Hmm.. ska kika lite i mina böcker... I fysiologi av Lännergren m.fl står det att man med hemoglobinkoncentration menar gram/liter blod. Där står också att normalvärdet är mellan 120-150 för kvinnor och 140-170 för män. Så då vet man det! Blodtrycket testades också och det ska väl ligga på 120/80 i normala fall.. Jag hade typ 120/60 men jag vet inte riktigt vad det innebär... sköterskan sa att det var bra, så då var det väl det. Om det första värdet är lågt så är det väl värre... Jaja, nu är det bara att avvakta och se om de hittar några skumheter med blodet eller om jag får bli blodgivare. Kunde ta upp till sex veckor så det är väl bara att gilla läget, ligga lågt och ta det piano!

Jag försökte förresten att ta kort på den extra pricken men det gick sådär. Det blev inte så rolig bild... kanske jag kunde ha räknat ut innan. Hur kul kan det bli med en närbild på ett armvevk?!

Konstigt

Det satt en lapp på klassrumsdörren om att vår lärare är sjuk idag. Alltså var lektionen inställd. På lappen stod det att vi skulle läsa mer i fronter (den portal på nätet där den mesta kontakten mellan lärare och elever sköts) men där står ingenting alls! Konstigt tycker jag!

Nu ska jag förbereda några uppgifter som vi ska göra.

Ha en soft dag!!

En lista

Jaha, så hamnade jag här då... Det blir en liten lista... Inte så rolig kanske, men vaddå?! Jag tror det säger lite om min dag i alla fall!

DAGENS VILL HA: energi
DAGENS KLÄDSEL: jeans, skjorta, fleeceväst
DAGENS SMINK: inget alls
DAGENS FRISYR: utsläppt och platt
DAGENS HÄNDELSE: höll på somna på lektionen. Så trött brukar jag verkligen inte vara på lektioner men idag fick  jag faktiskt kämpa för att hålla mig fokuserad. Satt längst fram dessutom..
DAGENS LÅT: stilla natt
DAGENS PLANER: nu är det kväll och jag ska diska, prata med D och sova
DAGENS SAKNAD: Daniel
DAGENS DUMMASTE: att jag hade för lite pulver till pulvermosen... den blev extremt vattnig
DAGENS SJUKA: tröttsjukan
DAGENS DROG: banan... tänkte att den skulle pigga upp!
DAGENS ROLIGASTE: äppelpajen var ätbar
DAGENS FAVORIT: en kommentar om att mitt rum såg ombonat ut. det tyckte jag var trevligt!
DAGENS KÖP: har inte köpt något idag
DAGENS GODIS: en dajm
DAGENS HUMÖR: hmmm.... få se.... trött

Bla bla bla...

Nu blir det nog lite babbel om lite allt möjligt. Har egentligen inget vettigt att skriva tror jag. Det blir lite om snö i alla fall. I torsdagsmorse när jag vek upp persiennerna lite blev jag helt till mig! Det var vitt ute!!! Typ helt vitt och dessutom snöade det fortfarande. Såhär såg det ut! Titta, den här gången var till och med gräset täckt! När jag var ut en sväng knarrade det under fötterna. Ljuvligt!


När jag vaknade upp igår hörde jag ett svagt smatter mot fönsterblecket. "Hoppas, hoppas, hoppas att det är snön som är väldigt hård... hoppas det haglar" tänkte jag. Vinklade upp persiennerna och fick til min fasa se mörkt grå asfalt ligga på marken helt plaskblöt. "Usch!" När det regnar på packad snö blir det väldigt halt sålänge snön är kvar under. Det tror jag att fler än jag kände på väg till skolan. Jag tror att jag åkte skridskor mer än jag gick till skolan!

Kanske ska dra lite snabbt hur veckan har sett ut. Det kanske kan förklara varför jag inte skrivit något här på ett tag...
Måndag:   Tenta, handla, middagt, läsa, cellgrupp, sov
Tisdag:     Föreläsning 8.15-16.15, middag, kör, sov
Onsdag:   Föreläsning 8.15-9.45, kollade upp lite om praktiken, föreläsning 13.00-16.15, middag, sydde lite, sov
Torsdag:  Sovmorgon, sydde och grejade ett bra tag, ut en sväng, middag, massagekurs 17-22, sov
Fredag:    Föreläsning 8.15-11.45, lunch, sydde, middag, massagekurs 17-22, diskade, sov
Lördag:   Massagekurs 8.30-14.30, planerade låtrepertoar, middag, bloggande, planera helkroppsmassage

Schemat har varit ganska fullt denna vecka men jag har hunnit med lite sömnad, kul kul!! Såhär långt har jag kommit nu ungefär. Vi får väl se hur det blir. Skulle behöva nåt kantband eller nåt innan jag är helt klar... eller mer tyg så att jag kan sy ihop överdelen med en till likadan bit och få en snygg ringning. Jag skulle ju kunna sy ihop överdelen med kjoldelen, men det känns som att det är lättare att göra klart överdelen först. Det är lättare att jobba med mindre tyg i maskinen. Jag kan ju faktiskt fålla kjolen först och se till att det är rätt mått i midjan så att det bara är att nåla och sy ihop över och underdel när det är dags! Det kanske blir kvällens projekt efter att jag har planerat den helkroppsmassage jag ska göra ímorgon. Vi har en timma på oss och det ska bli spännande att se om man lyckas hålla tiden på ett ungefär eller hur det blir...

Hmm... Jag tror jag tappade inspirationen att skriva nu...

Jo, jag ser en lapp som ligger här på skrivbordet bland allt annat bråte. En lapp som jag skrev när jag gjorde morotssoppan som finns på bild i ett tidigare inlägg. Jag räknade nämligen ut vad det kostade. Jag antog att det var ganska billig mat men ville ha riktiga siffror.
Jag använde 0,298 kg potatis á 6.90/kg, vidare 0.335 kg morötter á 3.90/kg och slutligen en bit palsernacka för 3.22 kr. Detta blir ca 6.68 kr. Ganska billigt men då tillkommer en buljongtärning och en dl grädde. Om man tar bort grädden som ju egentligen bara är lyx, blir slutpriset ungefär 10 kronor enligt mina beräkningar. För fyra portioner! Då kan man ju lyxa med lite grädde och ändå få en väldigt billig middag. Fast det är klart att om man vill äta bröd till så drar det ju iväg! =) Nej, men allvarligt talat så brukar jag inte räkna på vad middagen kostar... Jag gjorde det bara nu för att det var så billiga morötter på slemmis (=ica). Ganska intressant, eller hur?!

Grattis till svägran som fyller år idag. Hurra hurra hurra hurra!! Ballonger till dig. Inte så snygga men dock ballonger!! Se och njut! Hoppas din kväll blir helkul! Kuligt att snackas lite!
Tack för det och för att du är du!

Söndagsskrivning om lördag

Gårdagen var lite som den var. Upp i ottan för att tvätta och plugga. Hade faktiskt gjort ett schema över dagen med tider så att plugget skulle bli lite effektivt. Tyvärr var jag inte så duktig på att följa shemat. Eller jo, från sju till tolv gick det bra, men sen sprack shemat. Jag kollade på lite sysidor och blev ännu mer inspirerad att sy. Det finns en sida som heter sysidan.se där vanligt folk kan lägga upp bilder på saker de sytt. Igår hittade jag en användare som bara hade snygga välgjorda grejer. Bland annat ett par byxor som ser ut som de vore köpta. Kolla in! http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=32175

Sen tog jag kort på de tygstumpar som jag har planerat att göra en tunika av. Nu måste jag bara hitta något bra mönster eller göra något själv. Jag tror att det vore ganska bra att ha mått eftersom jag tänkte skarva ihop lite bitar. Jag undrar just hur det blir... om det blir. När ska jag hinna sy?? Nästa vecka kanske...


Igår snöade det faktiskt på morgonen. Asfalten var helt vit utanför mitt fönster. Så är det inte nu, men det känns som att vintern har knackat på och står i dörröppningen men inte bestämt sig för om den ska stanna eller inte. Välkommen säger jag!


Som sagt gick det lite trögt med pluggande igår. Jag hamnade på golvet ett tag och då såg det ut i den här stilen. Jag tror att bilden är ganska talande... om ni ser vad den föreställer.

image55

Om jag har förstått saken rätt finns det ganska många som kommer på en hel massa saker som är otroligt viktigt och bara måste göras istället för att plugga. Jag är snarare så att jag vet att det finns saker att göra, men eftersom jag egentligen måste plugga så får jag inte göra de där andra sakerna förrän jag har pluggat. Det brukar sluta med att jag sitter och stirrar rakt fram och tänker på annat medan disken står odiskad, kläderna ligger där de inte borde, sängen är obäddad och damtussarna rullar runt. Summan av kardemumman är att jag inte får speciellt mycket gjort. Dumt, men sant.

Nu ska jag inte sitta här mer.. Ska gå igenom lite gamla tentor och lära mig ännu lite till idag!
Appropå att lära sig saker måste jag bara skriva att jag var ute och gick i fredags och då tänkte jag på vår coola hjärna. Fatta vad mycket information vi kan lagra där. Ganska häftigt! Jag började fundera på hur det egentligen fungerade rent fysiologiskt och kom fram till att det förmodligen var en hel del nervbanor och synapser och diverse signalsubstanser som samverkade på ett närmast obegripligt plan. Började gräva i neurofysiologin från termin ett men insåg att jag nog inte skulle kunna svara på min fråga själv så jag la ner funderingarna och njöt av min promenad istället! Men man kan ju fashineras både en och två och tretton gånger över kroppen. Hmm, det blev visst lite samma tema som i inlägget om fötterna det här... håll till godo!

Skavsår och snart o-okokt potatis

Kom till skolan strax efter åtta idag och där fick jag veta att biblioteket stängde klockan 12. Typiskt... vart skulle jag då sitta efter 12? Det ordnade sig utan större problem och jag gick från skolan vid tre. Skalade två potatisar och lät vattnet koka upp. Sen drog jag grytan av spisen och lät potatisarna ligga kvar i det varma vattnet med förhoppningen att de skulle vara färdiga att äta när jag kom hem från min promenad, men icke! Nej, här sitter jag och väntar på att pärerna ska koka klart. Skavsår fick jag också ja.. Hade ett par skor jag inte brukar ha så ofta och upptäckte att de inte var några bra promenadskor. Jag tror att jag har upptäckt det förut någon gång också. Jag tänkte att det nog bara skulle vara lite rött på hälsenan men när jag drog av mig socken var det till och med lite blod där... Hm, jag har nött ner skinnet lite. Dumt!

Har ni förresten tänkt på vad bra det är med bra fötter? Jag gick på en lite ojämn väg och fötterna vek sig inte en enda gång! Inte för att de brukar göra det men det är just det som är så häftigt. Först och främst sitter skelettet och stabiliserar fotleden till en viss del, runt den sitter ledkapseln, sen finns det ganska många ligament/ledband som håller ihop fotleden. Dessutom har vi ju en hel del muskler som drar från olika håll och gör att vi har balans i foten. Till sist får vi inte glömma alla nerver som förmedlar impulser fram och tillbaka i vår fräna kropp! Det är rätt häftigt att läsa om kroppen och hur den fungerar och är uppbyggd. Ibland kan jag bli förundrad över att min arm inte ramlar av!

Lite, lite kvar på potatisarna nu. Stoppade in biffarna i micron. Kan man förresten smörja en micro? Den gnisslar fruktansvärt!

Förresten så ska jag göra svägran stolt och säga att jag har lånat två Winnerbäckskivor av en kompis här! :) Kan du tänka dig?!

Nu ska jag se om jag har någon bild som inte har med nåt att göra men som ändå kan vara roligt. Det har varit lite dåligt med bilder på senaste eller vad säger du?

image51

Snart kommer vintern. Ska bara vänja mig vid kylan först. När ska/får man börja med vinterjacka och skor? Långkallingarna är för övrigt redan invigda för säsongen. :)

Reumatologi

Det är vad jag har pluggat idag. Saker fastnar faktiskt om man nöter lite. Inte för att det är nån ny revolutionerande sanning men ändå. Jag har ju lärt mig något idag när jag har suttit och gnetat på med anteckningar och frågor och mitt kladdblock. Jag tycker att det brukar gå lättare att skriva ner det jag ska lära mig för då kan jag se det och dessutom är det lättare att fokusera och verkligen fundera på vad man håller på att lära sig. T.ex. om det finns ett antal symptom som är karraktäristiska för en sjukdom så skriver jag ner dem om och om igen. Jag svarar på frågor och skriver ner svaren. Det är faktiskt ganska kul att kolla i sådana block ett tag efter att man har använt dem. Oftast brukar jag hitta lite smilegubbar, stjärnor, hjärtan, streck, prickar, blommor och diverse möster och annat klotter där det inte står något annat viktigt. Haha, det är då man har haft tråkigt och saknat inspiration.

Nu är jag på väg till affären. Måste ha lite mjölk och lite frukt. Sen blir det middag. Tror det blir pannkaka idag. Har lite ägg som behöver användas upp.

Hmm.. men så fastnade jag här. Jag tänkte att om jag kollar mailen nu så har jag egentligen ingen anledning att starta datorn hemma och riskera att fastna framför den. Då kanske man får gjort lite annat viktigt. Typ som att plugga...

Ta hand om dig!!

RSS 2.0